niedziela, 1 grudnia 2013

Aromatyczny pudding ryżowy - wersja light

Hej dziewczyny!

Przedstawiam Wam przepis na aromatyczny, kremowy pudding z ryżu. Deser ten świetnie sprawdza się w chłodne, zimowe dni. Moja wersja dodatkowo została 'odchudzona'.





Składniki:                                                                  
- 100g ryżu (ja użyłam długoziarnistego)                  
- miód                                                                    
- mleko 0,5%                                                        
- cynamon                                                              
- imbir
- gałka muszkatołowa
- skórka z cytryny lub aromat cytrynowy

1. Gotujemy 100 gram ryżu według przepisu na opakowaniu.
2. Ugotowany ryż wrzucamy do garnka, dodajemy 200 ml mleka i gotujemy przez kilka minut często mieszając, aż do uzyskania gęstej masy.
3. Podczas gotowania ryżu z mlekiem dodajemy półtora łyżki miodu, skórkę z połowy cytryny lub pół łyżeczki aromatu cytrynowego.
4. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą pół płaskiej łyżeczki cynamonu, 1/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej i szczyptę imbiru. Mieszankę wrzucamy do ryżu.
5. Gotowy pudding przekładamy do miski.




Mam nadzieję, że spróbujecie przepisu. Smacznego! P

2 komentarze:

  1. wygląda smakowicie ! Na pewno spróbuję ! Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...